top of page
Mustafa Mutlu

Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit, göz ve göz kapaklarında, duyarlı olunan alerjenlere maruziyet sonrası ortaya çıkan, bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Alerjik konjonktivitin belirtileri gözlerde kaşıntı, yanma, sulanma, kızarıklık, göz kapaklarında ödem, ışığa hassasiyetdir. Alerjik konjonktivit, mevsimsel veya yıl boyunca sürekli olabilir. Genellikle alerjenlere (örneğin, polen, toz akarı, hayvan tüyleri) maruz kaldıktan sonra belirtiler artar.


Alerjik konjonktivitin tedavisi şunları içerebilir:

Alerjen Kaçınma: Mümkünse, belirtileri tetikleyen alerjenlerden kaçınmak önemlidir. Örneğin, polen alerjisi varsa, polen sezonunda dışarıda daha az vakit geçirme veya uygun koruyucu gözlükler kullanma faydalı olabilir.


Göz Damlaları: Antihistaminik ve kortizon içeren göz damlaları belirtileri hafifletmeye ve hastalığı tedavi etmeye yardımcı olabilir.


Oral Antihistaminikler: Belirtileri hafifletmek için ağızdan alınan antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.



Kortikosteroid Göz Damlaları: Ciddi vakalarda doktorlar kortikosteroid içeren göz damlalarını reçete edebilir. Bu ilaçlar sadece kısa süreli kullanılmalıdır, çünkü uzun süreli kullanım göz sağlığını olumsuz etkileyebilir.

İmmunoterapi: Duyarlı olunan alerjen tespit edildikten sonra, hekimler tarafından uygulanan, hastalığın altta yatan patolojik sürecini tedavi eden bir tedavi yöntemidir.



Alerjik konjonktivit belirtileri yaşanıyorsa, bir göz doktoruna veya alerji uzmanına danışmak en iyi yaklaşımdır. Doktorunuz, uygun tedavi planını belirleyebilir ve belirtilerinizi hafifletmek için size önerilerde bulunabilir.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Astım

Comments


bottom of page