top of page
Mustafa Mutlu

Alerjik rinit

Alerjik rinit, hastaların solunum yoluna giren alerjenlere karşı aşırı hassasiyet gösterdiği bir durumdur. Alerjenler, çoğu insan için normalde zararlı olmayan maddelerdir, ancak alerjik riniti olan kişilerde burun ve solunum yollarında reaksiyonlara neden olmaktadırlar. Alerjik rinitin belirtileri sıklıkla sulu burun akıntısı, burun içindeki mukozanın ödemi sonrası oluşan burunda tıkanıklık, burun ve çevresinde kaşıntı, hapşırmadır. Ek olarak hastalarda geniz akıntısı, damak ve kulaklarda kaşıntı, öksürük, baş ağrısı olabilir. Bazı hastalarda gözlerde yanma, batma, kaşıntı, sulanma ile giden alerjik konjuktivit denilen hastalık birlikte olabilir. Bu şikayetler alerjik rinitli kimselerde uyku bozukluklarına ve yorgunluğa sebep olabilir. Alerjik rinit, hastaların yaşam kalitesini çok azaltmaktadır. Ayrıca ilerleyen yıllarda bu hastalarda astım da gelişebilmektedir.


Alerjik rinit, mevsimsel (örneğin, polen alerjisi) veya yıl boyunca sürekli (örneğin, toz akarı alerjisi) olabilir. Belirtiler genellikle alerjenle temas sonrası ortaya çıkar ve alerjenle temas kesildiğinde azalır.


Tedavide çevresel maruziyetlerin azaltılması, oral antihistaminikler başta olmak üzere, antihistaminik veya steroid içeren burun spreyleri ve alerjen immünoterapisi önerilmektedir. Alerjik rinitdeki kalıcı tedavi sağlayan, yegane tedavi şekli, alerjen immünoterapisidir. Alerjen immünoterapisi, yani aşı tedavisi alerjik rinitli hastalarda, neye karşı alerjisi olduğu saptandıktan sonra verilen, alttaki alerjik mekanizmayı düzelmeyi sağlayan etkin bir tedavi şeklidir.

Eğer alerjik rinit belirtileriniz varsa, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek ve uygun tedaviyi planlamak önemlidir.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Astım

Comments


bottom of page