top of page
Mustafa Mutlu

Anafilaksi




Anafilaksi, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının şiddetli bir formudur ve acil tıbbi müdahale gerektiren yaşamı tehdit eden bir durumdur. Anafilaksi belirtileri genellikle şiddetli kaşıntı, kızarıklık veya deride döküntü kurdeşen (ürtiker), hırıltı veya nefes darlığı, vücutta şişlik, öksürük, kan basıncı düşmesi, hızlı veya düzensiz kalp atışları, bayılma, bulantı, kusma, karın ağrısı veya kramp, bilinç değişikliğidir.


Anafilaksi genellikle bir alerjenle temas sonucu meydana gelir. Anafilaksiyi tetikleyebilecek alerjenler yiyecekler (örneğin, kuru yemişler, kabuklu deniz ürünleri, yumurta), ilaçlar (örneğin, penisilin, aspirin), böcek sokmaları (örneğin, bal arısı, eşek arısı), lateks olabilir.

Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektirmektedir. Anafilaksi tedavisinin temel adımları, ilk olarak sebep olan alerjenden hastanın uzaklaştırılması (örneğin damardan serum şeklinde ilaç alıyorsa ilacın kesilmesi, bal arısı sokmasında iğnenin çıkarılması gibi) gerekmektedir. Sonra profesyonel sağlık yardımı istenmelidir (112 veya acil servisi aranıp yardım istenmelidir) hasta ayakta dolaştırılmamalıdır, ayakları yukarı gelecek şekilde yatırılması daha uygun olmaktadır, bulantı ve kusması varsa yan çevrilip, mide içeriğinin solunum yollarına kaçması engellenmelidir, erişkin hasta için uyluk yan tarafına kas içerine 0.3-0.5 mg adrenalin (epinefrin) hemen uygulanmalıdır. Boğaz daralması veya şişme belirtileri varsa, hastanın hava yolu açık tutulmalıdır. Çift damar yolu sağlanmalı ve sıvı replasmanı, antihistaminikler ve kortikosteroidler gibi diğer ilaçlar hekim tarafından takipte verilebilir. Anafilaksi geçiren hastanın sağlık kuruluşunda takibi ve sorasında alerji immünoloji hekimi tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.


Anafilaksi yaşamı tehdit eden, profesyonel tıbbi yardım alınması gereken, tedavisi hızlı ve etkili bir şekilde uygulanmadığında kötü sonuçları olabilen çok önemli bir hastalıktır.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Astım

Comments


bottom of page