Ürtiker
- Mustafa Mutlu
- 11 Ara 2023
- 1 dakikada okunur

Ürtiker (kurdeşen), cilt üzerine oluşan kızarık, kaşıntılı, kabarık, gezici ve geçici lezyonlar ile karakterize bir hastalıktır. Lezyonlar ciltte bir yerde çıktıktan sonra dakikalar ve saatler içinde kaybolup, vücudun başka bir yerinde tekrar çıkabilmektedir, büyüklükleri milimetrik çapta olabileceği gibi çok daha büyük çapta olabilir. Ürtiker 6 haftadan kısa sürüyorsa akut, 6 haftadan uzun ise kronik ürtiker denmektedir.
Ürtiker, bazı hastalarda cilt ve mukoza altındaki dokuyu tutup, anjiyoödem dediğimiz, vücutta şişliklerle birlikte olabilir. Anjiyoödem olan bölgede dolgunluk hissi, ağrı, acı olabilmektedir.
Çoğu hastada ürtiker alerjiye bağlı değildir, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. En yaygın nedenleri, enfeksiyonlar (viruse veya bakteriye bağlı), ilaçlar (sıklıkla ağrı kesici ve antibiyotikler), duygu durum değişiklikleri (aşırı kaygı ve stres), alerjenler (besin, ilaç, böcek sokmaları) olarak belirtilebilir. Ayrıca fiziksel uyarıcılar da soğuk, sıcak, güneş ışığı veya ciltteki baskı gibi ürtikere neden olabilir.
Ürtiker hastaların günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir, bu yüzden etkin tedavi edilmesi önemlidir.
Ürtiker tedavisi, nedeninin tespit edilip, tedavi edilmesine ve ürtiker belirtilerin yönetilmesine bağlıdır. Eğer alerjik ürtiker ise mutlak alerjenden kaçınılması gerekmektedir. Enfeksiyona bağlı ise bu enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir. Nedenin tedavisine ek olarak hastaya verilen antihistaminikler, şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda hastalarda kısa süreli kortikosteroid tedavisi vermek gerekebilir. Bazı vakalarda montelukast, H2 reseptör blokörleri gibi ilaçlar da fayda sağlamaktadır.
Ürtiker tedavisi hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalarda kendiliğinden düzelirken, bazı hastalarda belirtiler antihistaminiklerle düzelir, ancak bazı hastalar da standart tedaviye yanıt vermemektedirler ve bu hastalarda biyolojik tedaviler olarak adlandırdığımız omalizumab verilebilmektedir. Tedaviler kişiden kişiye değişebilir, eğer ürtikeriniz varsa bir dermatolog veya alerji immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz önerilir.
Comments